עשרת הדברות כיצד לפסול דו"ח חקירה/חוקר באופן חוקי
כותב המאמר: חיים לנקרי – מנכ"ל "אגוז פלוס"- המומחים לחקירות מורכבות
כמה פעמים הגיע לידיך דו"ח חקירה שהציג ממצאים קשים כנגד הלקוח ופגע בתיק באופן משמעותי ואתה חשת חסר אונים?
כמה פעמים התמודדת מול חוקר בבית המשפט ולא מצאת את הכלים המתאימים להזים את עדותו?
פה תוכל לקבל את המענה לשאלותיך וסיוע כיצד לסייע ללקוח באופן שתנצח בתיק. רבים מעורכי הדין מתמודדים מול מציאות זו כמעט בכל תחום ולכן, אנו, ב"אגוז פלוס" המומחים לחקירות מורכבות, מסייעים רבות לעורכי דין בפסילת דו"חות חקירה.
להלן עשר נקודות שניתן באמצעותם לפסול את הדו"ח או את עדות החוקר, במידה וניתן כמובן, כי ישנם גם משרדים ודו"חות המבצעים עבודתם נאמנה ולא ניתן לעשות דבר כנגדם. כל האמור הינו ממקרים אמיתיים שנתקלנו בהם בעת סיוע בפסילת דו"ח.
רישיון החוקר
לצערנו הרב, חלק מהמשרדים בארץ מעסיקים תחת שורותיהם אנשים ללא רישיונות שמבצעים עבורם את העבודה וברוב חוצפתם אף מגיעים להעיד בפני בית המשפט ומתהדרים שהם חוקרים – דרוש לראות רישיון חוקר במעמד המשפט, תופתע לגלות שלעיתים אין רישיון ו/או שהרישיון לא בתוקף. (כן, גם שליח שביצע מסירות וללא כל ידע בחקירות במפתיע הפך לחוקר!!)
רישיון משרד
משרד המשפטים מחייב שהדו"ח יהיה חתום ע"י אדם שהוא חוקר רשום ובעל רישיון למשרד חקירות. ישנם חוקרים רשויים המעיזים ומוציאים דו"ח על שמם כשאין ברשותם רישיון למשרד חקירות. להבהרה, אסור לחוקר לקבל עבודה מכל לקוח מלבד משרד חקירות מורשה. רק בתום חמש שנים, יוכל החוקר להגיש בקשה לקבלת רישיון לניהול משרד ואז יוכל לפנות לכל לקוח שיחפוץ. במעמד המשפט שאל מי כתב את הדו"ח ומי חתם עליו , לעיתים תופתע מהגילוי… (ישנם חוקרים שכותבים דו"ח על לוגו שלהם!! דו"ח חוקר מצריך מספר רישיון עליו!!)
החוקר מפרסם עצמו – אסור
כפי שצוין בסעיף קודם, אסור לחוקר לקבל עבודה מלבד ממשרד חקירות מורשה. ישנם חוקרים שמנסים לעקוף את החוק ומפרסמים עצמם באינטרנט ובמדיה, פונים באופן ישיר ללקוח/עו"ד ומציעים את שירותיהם. לצורך הוצאת דו"ח חקירה הם פונים לחבר בעל רישיון משרד ומבקשים להוציא הדו"ח על שמו תמורת סכום כספי נחמד. ברר טרם המשפט האם החוקר מפרסם עצמו באינטרנט ואת פרטיו של בעל משרד החקירות שעל שמו הוצא הדו"ח .במעמד המשפט אל תתבייש לתחקר את הצד שכנגד/ עו"ד ,כיצד פנה ואיך הגיע לאותו החוקר, דרוש לראות את טופס הזמנת העבודה/חשבונית המס (לא משנה הסכומים בשלב זה) של החוקר. תגלה לפתע שהחשבונית שייכת לחוקר ולא לבעל המשרד. מכאן שלא יכול ואסור היה לו לבצע עבודה ללקוח מה שגם פוסל את הדו"ח.
דו"ח חוקר מקורי בכתב יד
כל בעל משרד המכבד עצמו מבקש מהחוקרים אותם הוא מעסיק, לכתוב דו"ח, שבאמצעותו יוכל לכתוב דו"ח יותר מקצועי ומסוגנן וגם בבוא היום לזכור מי ביצע החקירה על מנת לזמנו לעדות. דרשו לראות את דו"ח החוקר המקורי מודפס/כתב ידו,
הממצאים לעיתים אינם דומים לממצאי הדו"ח הכתוב: בשעות, במסקנות, בכמות החוקרים .. מכאן שחלק מהדו"ח של בעל המשרד שונה, כדי שיוצג באור חיובי יותר.
יתכן והסתירות בין השניים יסייעו לפסול הדו"ח בדברים מהותיים.
דרשו לראות סרט הצילום / הקלטה לפני העדות
פעמים רבות בשל מגבלות זמן ונוחות בבית המשפט הסרט לא מוצג ומסתמכים רבות על תצהירי החוקרים ולעיתים גם מדלגים על חקירתם. תופתע לגלות שהנתונים בסרט אינם משקפים את האמור בדו"ח או בתצהיר. הן מבחינת שעות, הן מבחינת מיקום, הן מבחינת נתונים המגבים את הלקוח שלך ועוד אינספור נקודות.
זיוף סרט הצילום
ישנם חוקרים המקפיצים את השעון במצלמה בכדי להרוויח שעות מבחינה כספית על חשבון הלקוח. במה זה תורם לנו? אילו מדובר באדם שבוגד באשתו והיה בדירה של אחרת עשר דקות ולא שעה זה משמעותי. אילו מדובר באדם שתובע חברת ביטוח והגיע להציץ על מקום עבודתו חצי שעה ועזב המקום לבדיקות רפואיות והחוקר ציין כי נכח שם כמה שעות (כן עושים את זה) אך כאמור כעבור חצי שעה עזב המקום לבדיקות רפואיות, ניתן יהיה להוציא אישור רפואי נכון לאותו תאריך ולפסול הדו"ח.
זיוף/אי נתינת דגש לתמלול
כמה חשוב לשמוע הקלטת, אין מילים לתאר!! הגיעו לידינו דו"חות של חוקר עם תמלולים מטעמו או מטעם מכון תמלול והצלחנו לשמוע סתירות מהותיות וחוסר מידע רלוונטי ביותר במספר תיקים. בעקבות חלק מהאמור עורך הדין זכה בתביעה.
שוב, חובה לשמוע טרם הגעה לדיון ולא לסמוך תמיד על התמלול, מעבר לכך שאם ימצאו מילים שחסרים בתמלול ניתן יהיה לפסול.
תיאום גרסאות
פעמים רבות קיים תיאום גרסאות בעדויותיהם של חוקרים. ישנם מקרים ששני חוקרים תצפתו לעבר מקום מסוים כאשר אחד מהם היה צריך לעשות את צרכיו או לחלופין נטש משמרתו או אפילו נרדם (לא בידיעת בעל המשרד) וכעבור מספר חודשים הם אמורים להעיד על כך. יש לרדת לעומקו של עניין כיצד ואיך בדיוק העבודה נעשתה , היכן כל אחד עמד ומה כל אחד ראה. בתום חקירת הראשון יש לפקח שלא ידבר עם החוקר השני ויעביר לו נתונים, זה קורה פעמים רבות!! ניתן להשאיר המתמחה/עו"ד מלווה בתיק שישגיח בעת החילוף.
צילום במקומות אסורים
למצער, חוקרים רבים אינם מכירים את החוק החל עליהם במסגרת מקצועם והכולל בתוכו איסורים של חדירה לפרטיות ומצלמים ומקליטים דברים אסורים: אסור לצלם בתוך בית, אסור להיעזר בציוד מיוחד לצלם בתוך בית, אסור לצלם בתוך יער, אסור לצלם בתוך חניה חשוכה. שופט מחוזי מת"א קבע בהרצאה ששמעתי בכנס של לשכת עורכי הדין כי אם אדם מגיע למקום מסתור אפילו שהוא ציבורי הרי שמדובר בפרטיותו. מה יוכל החוקר לעשות? להסתכל ולתת תצהיר אך בשום אופן לא לצלם.
הקלטה לא חוקית
ישנם חוקרים שמשאירים במהלך תחקור מכשיר הקלטה פועל וניגשים לשירותים "כאילו שכחו" והנחקר ממשיך לשוחח עם אחר, זו האזנת סתר אסורה לכל דבר!!!
ישנם אינספור רגישויות בכל הקשור לצילום והקלטה שהחוקרים אינם מעורים אליהם ויתכן שצלמו במהלך החקירה מה שנותן עילה לבקש לפסול קלטת.
רוצים לקבל מידע נוסף בתחום הרלוונטי?
הכנסו אלינו www.egozplus.co.il
אנו המומחים לחקירות מורכבות. נשמח להעניק לכם שירות, יעוץ וסיוע על מנת שתנצחו בתיק ותקטפו את השבחים…
כי אנו פה בשבילכם…